Miért kezdtem blogírásba?

 2010.12.27. 20:30

A történet 2010. februárjáig nyúlik vissza, amikor az országgyűlési kampány az ajánlószelvények gyűjtésével megkezdődött. Ettől az időponttól nagyon sok kiskunlacházi háztartásban fordultam meg, hallgathattam meg a kiskunlacházi, nagyobbrészt Fidesz szimpatizánsok véleményét országos és helyi ügyekről. Az általános tapasztalatom az volt az önkormányzattal kapcsolatos kérdéseket tekintve, hogy legtöbbször hosszú magyarázkodásba kellett fognom különböző döntések miatt. Azonban valamennyi ilyen személyes beszélgetés számomra rendkívül hasznos volt, a választókkal folytatott beszélgetések sok ügyet egész más megvilágításba helyeztek. Azt is érzékeltem, hogy a közügyek iránt érdeklődő kiskunlacháziak számára fontos, hogy elmondhassák és meg is hallgassák véleményüket. A vélemények meghallgatásának természetesen vannak jogilag rögzített formái is: közmeghallgatások, népszavazások. Ezek az alkalmak azonban nagyon ritkák, vagy adott esetben a választók véleményüket csak egy igen/nem válasszal fejezhetik ki.

Egy korábbi bejegyzésben már utaltam rá, hogy az elmúlt négy év egyik legfontosabb tanulsága az volt számomra, hogy a döntéshozatalnak nem szabad bezárkóznia, a döntéshozóknak nem szabad azt gondolniuk magukról, hogy minden kérdésben egyedül az ő véleményük számít vagy csak az ő véleményük a megalapozott. Külön öröm számomra, hogy a blognak sok olvasója van, rengeteg visszajelzést kapok, és sokan meg is osztják véleményüket mind velem, mind a többi olvasóval (sőt még testületi ülésen is előjön a blog témaként). Ebből a szempontból eddig sikeresnek ítélem a kezdeményezést.

Tisztelettel szeretnék minden olyan olvasót kérni, aki bármilyen formában hozzászól egy-egy témához, hogy legyen figyelemmel mások személyiségi jogaira. A másik oldalról viszont szeretnék megkérni minden döntéshozót, aki esetleg kritikát kap a blog hasábjain, hogy a kapott kritikát gondolja át, mert sokszor olyan helyről érkezhet hozzánk egy-egy fontos figyelmeztetés, ahonnan nem is számítunk rá.

És végül: természetesen tisztába vagyok azzal, hogy egy kétélű politikai "fegyvert" vettem a kezembe a blogírással. Egy-egy kérdéssel kapcsolatos véleményem a blog által az eddigiekhez képest jóval szélesebb körben válik ismertté, ami által könnyebben számonkérhető vagyok. Azt gondolom, hogy az a képviselő, aki ettől a következménytől fél, annak titkolni valója van a munkáját illetően. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem egy részvénytársaság vezetésére, hanem egy község ügyeinek intézésére kaptunk megbízást, így döntéseink egyrészt nyilvánosak, másrészt nagyon sok embert érintenek.

http://www.fidesz.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://galamboseszter.blog.hu/api/trackback/id/tr102542703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mpmoni 2010.12.28. 14:36:00

Kedves Eszter!
Szerintem is nagy bátorság kellett ehhez a bolghoz,mivel eléggé megoszlanak a vélemények,és sokszor személyeskednek egymással az olvasok.Azonben ez egy jó dolog,amit csinálsz,tájékoztatsz és mivel mem mindenki vesz -vehet részt az üléseken ezért itt van lehetösége /persze ha érdekli / nyomon követni az eseményeket.A hozzászólásokat én ugy veszem,mintha egy társaságban lennénk és mindenki elmondja a véleményét,kiáll a gondolatai mellett.Tehát ,csak igy tovább!

Hazykakas 2011.01.03. 08:35:01

Kedves Eszter!
Szeretnék neked és a többi blogolónak is Eredményekben gazdag, boldog új évet kívánni! Úgy gondolom, hogy a blog elkezdése a részedről egy nagyon jó dolog volt, ilyen fórumra a falu lakóinak eddig lehetősége nem volt.
Amiket a saját fölismeréseidről írtál elgondolkodtató volt, és valóban sok embernek változott meg a véleménye rólad kedvező irányban. Azt látjuk, hogy ha a döntéshozáskor nem is mindig mered vállalni, a véleményed a legtöbbször helyes. De így van ez akkor, ha valakinek nem csak a lelkiismeretére, hanem a pártjára is hallgatnia kell.
Ahogy hallom a blog valóban többször is szóba kerül a bizottsági és testületi üléseken is. Nagy kár, hogy többen nem okulnak az itteni kritikákból. Az viszont mindenképp a polgármesterünket minősíti, hogy az utóbbi bizottsági ülésen a blogolókat "sz@rháziaknak" nevezte.
Egyrészt ez lehet a számunkra akár öröm is, hiszen ezek szerint őt is érdekli, és kellemetlen számára a blog tartalma, másrészt talán elfelejtette, hogy ő is írt erre a blogra? :)

zsolt.mozes 2011.01.03. 13:15:54

Szarházi?!
Tényleg ezt mondta?!
Nem hiszem el.

Hazykakas 2011.01.04. 10:58:25

@zsolt.mozes: Ezt, és pontosan így. De lehet, hogy csak rám, és még néhány neki nem tetsző alakra értette. Semmiképpen ne vedd magadra, én sem veszem. Mindig meg kell nézni, hogy ki mondja. Az ő szavaival élve, mint ahogyan azt itt is olvashattuk: "A stílus maga az ember." :)

mpmoni 2011.01.05. 13:37:46

Kedves Házykakas!Te azt irtad ne vegye magára senki a polgármester megnyilvánulását a" blogolokról".Azért ha ö ezt mondta,kicsit elszomorit a dolog.Persze olyan jol nem ismerem mint a körülötte dolgozok,de érdekes egyéniség lehet ha a község lakosairól/akiket érdekel a lakóhelyük jövöje/ez a véleménye!

Hazykakas 2011.01.08. 11:26:03

A tegnapi nap folyamán nagyon felgyorsultak az események. Az önkormányzatnál nagyüzemi irat előállítás kezdődött el és ezzel párhuzamosan sok-sok megbeszélés zajlott a polgármesterünk irányításával.
Ugyanis 4 képviselő beadványban fordult hozzá, miszerint sérelmezi azt, hogy a reptérről nagyobb mennyiségű fa van eltűnőben.
Mint az kiderült, a fák kivágására polgármesterünk adott engedélyt. A fák kivágását a Jobbik végzi, és ő osztja szét a rászorulók között.
Maga a gesztus még nemes is lehetne, de van némi szomorú momentum is.
Senki nem tudja, hogy mennyi fát vágtak ki összesen (persze papír biztosan fog születni róla), tényleg csak a rászorulók kaptak-e belőle, miért tudják az emberek azt, hogy a fát a Jobbiktól kapták.
Mivel bele tudom élni magam polgármesterünk helyébe, értem én a cselekedeteit.
1. Támogatottsága a képviselő-testületen és a községen belül is jelentősen csökkent, ezt mindenképpen növelni kell.
2. A legjelentősebb politikai erő, aki támogatja a Jobbik. A Jobbik szavazói körében pedig szintén nem jelentett egyértelmű éljenzést, hogy beálltak Répás mögé. Az ő támogatottságukat is növelni kell.
3. Korábban a polgármesterünk engedélyt adott a cigányoknak fagyűjtésre egy a cigányokkal tartott egyeztetés során. Ezek után csak annyit kellett elhitetni, hogy ez nem az ő nevéhez fűződik, kiegészítve egy bizonyos kitalált disznótorról szóló pletykák terjesztésével. ("Dr. Szabó Attila a cigányoknak oszt fát stb, ő és a Jobbik pedig a magyaroknak"). Máris ki lehet játszani a magyarok és cigányok közti ellentéteket, ami az "elég volt" esetében egyszer már óriási sikert aratott.
"Remélhetőleg" néhány napon belül már "előkerülnek" az iratok, amelyek bizonyítják, hogy minden a legnagyobb törvényességben zajlott. Az én véleményem szerint azonban etikátlan az, hogy egy pártnak az önkormányzati vagyon egy részét odaadjuk arra a célra, hogy azzal kampányoljon.

Nagy István 65 2011.01.08. 12:08:11

Akkor ezek szerint mégsem teljesen igaz, amit GY. M. írt, a polgármester úr mégsem egy szent. Vagy mégis, de akkor igaz az, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze.

GY.M. 2011.01.08. 15:34:16

Nem értem, hogy miért kell ilyen módon vádolni a Polgármester Urat. Ő egy szent. Robin Hood is így csinálta, elvette, hogy a szegényeknek adhassa.

lucifer1 2011.01.08. 16:07:31

Kedves Blogger társak! Én nem találok semmi kivetni valót azon hogy egyesek segítenek embertársaikon és fát vágnak nekik. Meg kell jelentetni hogy a helyi Jobbik "csak" a munkaerejét,és idejét adta, a fát az önkormányzat biztosította. Arra lehetett számítani hogy Dr Szabó visszavág, mivelő nem vághatott önkormányzat által adományozott disznót a cigányoknak.
Kedves GY.M. Nem tartom tisztességesnek hogy ezt a nevet választotta,még akkor sem ha ön nemkedveli Gyovai Margitot!
Egy előző hozzászólásomban már írtam arrólhogy nem a megszavazott havi 1100 Ft kommunális adó került kihirdetésre a hirdető táblán, valamint a honlapon sem, hanem az évi 15000 Ft.Azt hittem ezt nem lehet alulmúlni. Tévedtem. Megnéztema hatályos 1990 évi C. törvényt, helyi adó törvényt. Most idézem:

23. §
1.1. Magánszemély kommunális adója
Az adó mértéke
26. § Az adó évi mértékének felső határa a 11. §-ban és a 17. §-ban meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként legfeljebb 12 000 Ft.
Tetszenek érteni 12000 Ft/év, és nem 15000 és nem 13200 évente. Lehet hogy most Sződi Károly urat rúgják majd tökön, de hát van egy jegyző is valamint 2 jogvégzett testületi tag, és még 7 másik rátermett képviselő.
Miért egy magamfajta vén ördögnek kell ezt kibogarásznia?

prédikátor2 (törölt) 2011.01.08. 20:23:09

@Hazykakas:
Repülőtéri fakivágások hmm... Mintha visszaköszönne a múlt. Jó pár évvel, sőt - több ciklussa ezelőtt már volt egy hasonló eset, akkor K.M.pm vágatta ki a fákat és Dr.V.Cs. szoc.biz elnök osztotta szét. Akkor ha a hírek igazak voltak, a testület vizsgálatot indított - volt egy három fős kivizsgáló bizottság (K.I., T.I., Dr.SZ.J. - képviselők)és bírósági ügy is lett belőle. A lepapírozás nem annyira egyszerű - kell kivágási engedély, de ezt megelőzően erdőmérnöki szakvélemény, stb... Az lehet, hogy a Polgármester Úr ezeket nem tudja, de hát ott van mellette a Jegyző akinek ez a feladata, de ráadásul az említett Sződi úr is. Lehet fákat is kivágni, lehet engedélyt is kiadni - de ugye ezt el lehetne végeztetni a Kunépszolg kft-vel is. Vagy más oka is van, hogy egy politikai párt végezheti el?
Hiába, mindig vannak akik mások hibájából sem tanulnak. mások

zsolt.mozes 2011.01.09. 11:53:07

@GY.M.: Na ez gusztustalan!
Kérlek nevezd át magad.Vagy puhány vagy és gyermeteg?

prédikátor2 (törölt) 2011.01.09. 14:35:12

Barátaimmal ma elgondolkodtunk a dolgon és egyikük megjegyezte, hogy ilyen esetekben a Polgármester Úr nem egyeztet az alpolgármesterekkel - hiszen mostmár kettő is van belőlük? Ha netán egyikük sem volt abban 4 főben - akik beadványt készítettek, akkor egy újabb díszpolgári címért úgy gondolják mind ketten, hogy jobb nem tudni a dolgokról, jobb hallgatni? Egyébként, ha már szociális célú a kivágott fa elosztása, akkor netán a szociális bizottségnak nem kellene tudni róla? - részt venni a szétosztásban?
Más:
Nem tudni ki a: Gy.M. - de azzal én is egyetértek, ha valóban nem nem Ő az igazi GyM.- akkor tényleg jobb lenne, ha nevet változtatni - nem illik más neve - ez esetben - monogramja mögé bújva - írogatni.
Mé mindig a fakivágásnál, illetve a fagyűjtésnél maradva: ez a gyűjtés a Duna parton is engedélyezve lett? - mertha nem (de ha igen is) akkor ugye ismerős mindenki előtt egy lovaskocsi, melyet egy nagyobb öregló, és mellette egy kicsike fehér ló húz,de hát a rakomány nem "összegyűjtött rőzse" - sokkal inkább kifűrészelt, kb.: 15 - 20 cm átmérőjű méretre vágott fa! Talán a gyűjtést nem is ellenőrzi senki sem, vagy csak névlegesen. Ez a szóban forgó lovaskocsi - rajta talán 4 - 5 jóerőben lévő fiatalemberrel volt olyan nap, hogy kettőt is fordult.

Hazykakas 2011.01.09. 17:47:26

@lucifer1: Én sajnos látok kivetnivalót a dolgokban. Arról, hogy "karitatív" fakitermelésben lehet részt venni, miért csak a Jobbik tudott? A választ Önre bízom.
Dr. Szabó Attila nem akart az önkormányzat pénzén disznót vágni. A saját pénzéből a Jobbik is vehetett volna fát a rászorulóknak, azt nyugodtan osztogathatta volna. Hogy a disznótoros pletykák, aminek ezek szerint Ön is felült, honnan terjedhetnek? A választ Önre bízom.
A fát nyugodtan kioszthatta volna a Kunépszolg, mint eddig minden évben. A polgármesterünk valószínűleg arra fog hivatkozni, hogy a céget lekötötte a belvízvédekezés. Ott esetleg nem segíthetett volna a Jobbik? Nem, mert egyrészt akkor az emberek nem úgy fogják tudni, hogy a fát a Jobbiktól kapták, másrészt a vízből nincs értelme hazavinni.
Egyébként a Jobbiknak szerintem már túl sok extra jogosítványa van a faluban. Már külön polgárőrséget is akarnak üzemeltetni a faluban. A munkájuk persze még nem terjed ki a bűnmegelőzésre, csupán emberek megfélemlítésével és képviselők inzultálásával volt idejük ezidáig foglalkozni.
Én nem ítélem el ennyire GY. M.-et, hiszen ha álnéven akart volna itt blogolni, akkor azt is tehette volna, én úgy veszem észre, és azt hiszem ez itt többé-kevésbé mindenkinek lejött, a célja egy bizonyos személy karikírozása, és azt profi módon csinálja, én mindegyik hozzászólásán jót derültem.
El kell fogadni, hogy az olyan emberek, akiknek az össztehetsége a feltétel nélküli odaadó talpnyalás, nem mindenhol népszerűek.
Kedves prédikátor!
A bejelentők között nem voltak az alpolgármestereink, túlnyomó többségben a szociális bizottság tagjai voltak. Érdekes módon ők sem tudtak semmit erről a nemes emberbaráti gesztusról. Hogy miért? A választ Önre bízom.

Hazykakas 2011.01.10. 09:27:06

+
Egyébként az utólagos papírgyártás nemcsak most az egyszer fordult elő.
Remélem, hogy lesz olyan képviselő, aki továbbszellőzteti a GYEJÓ törvénytelen működtetésének, az oktatási referens törvénytelen kinevezésének az ügyét is.
Hiába, ilyen dolgokat kell meglépnie a polgármesterünknek, ha a klientúrája nem rendelkezik a megfelelő iskolai végzettségekkel, de mégis pozícióhoz akarja juttatni őket.

Gyejó 2011.01.10. 12:38:08

@Hazykakas: Kedves "Hazykakas"!

Ha már Szolgálatunk meg lett említve szeretnénk érdeklődni, hogy számodra mit jelent a törvénytelen működés. Milyen (hamis) konkrét információval rendelkezel és ez kitől származik? Bármikor - nem szívesen - de állunk a vizsgálat elé.

zsolt.mozes 2011.01.10. 14:09:08

Hát igen mostanság elharapódzott a fakitermelés lacházán, hogy miért mondom ?Mert épp ebben a pillanatban tolják el előttünk a kiskocsin a fát akinek köze sincs az utca végén álló szőlőkhöz.Engem személy szerint felháborít ez a tevékenység.

zsolt.mozes 2011.01.10. 14:10:15

@prédikátor2: Hát nekem is ez volt az első gondolatom.

lucifer1 2011.01.10. 17:13:46

@prédikátor2: Tisztelt bloggerek! Talán nem kellene ilyen személyeskedő vitába belemenni, mást becsületében megsérteni! Úgy gondolom hogy ilyen véleményeket már valódi névvel kell vállalni,és nem nyilvánosan. Ennek a blognak nem ez a célja.

zsolt.mozes 2011.01.11. 09:45:50

@prédikátor2: Kedves Prédikátor. Ez amit leírtál szerintem egy kicsit erős. Szerintem nem ide tartózik hogy valaki hogy él és mit tesz hogy,menyit iszik az rá tartozik ha egyáltalán igaz amit állítasz. Engem legalább is nem érdekel. Ezért kérlek ha lehet ne írj a blogra személyeskedő dolgokat. Előre is köszönöm.

zsolt.mozes 2011.01.11. 13:36:14

@prédikátor2: Ok de nincs harag? :)
Amúgy vettem én is a lapot hogy mire gondolsz. XD

zsolt.mozes 2011.01.11. 13:39:24

@prédikátor2: Valamint a GYEJÓ val kapcsolatban nekem új amit leírtatok azután érdeklődni fogok én is.

prédikátor2 (törölt) 2011.01.11. 14:03:14

@zsolt.mozes: persze hogy nincs, ezután nem személyeskedem...

Galambos Eszter 2011.01.11. 19:17:53

@lucifer1: A törvényt nem módosítják évente, hanem a törvény elején megfogalmazott ú.n. valorizációs szabály (az éves infláció mértékével korrigált mérték) alkalmazásával lehet meghatározni azt az értéket, ami az adónem törvényes határa, mely jelenleg 17.000.- Ft. Így teljes a jogszabály értelmezése.

lucifer1 2011.01.12. 06:23:26

Kedves Galambos Eszter! Az adó maximumára vonatkozóan valószínűleg nem ugyanazt a joganyagot néztük meg. Adjon meg egy vén ördög által is elérhető webcímet!

lucifer1 2011.01.12. 07:53:37

@Galambos Eszter: Kedves képviselő asszony! Igaza van az u.n. valorizációs szabállyal kapcsolatban.(6. §. c. pont) Ugyan utána már nem számoltam, mert erre lusta vagyok, de az ön helyében megtenném, ha még nem tette meg! A testület által elfogadott és kihirdetett összeg kettősségére tett észrevételemet fenntartom, mivel láttam az ülésen hozott határozatot és a rendelet szövegét is.

Mad Max 2011.01.17. 18:40:12

Kedves Kiskunlacházi lakosok

Már megint nem veszitek észre hogy itt ez a blog az embereket egymással szembe fordítja, sajnos vannak ilyen emberek aki nem tudnak, vagy nem szeretnek Kiskunlacházán élni!! Mert az én számomra az elmúlt 4 év mint Kiskunlacházi lakosnak az épűlésröl és a szépülésről szólt. Végre egyszer nem arról kellet a sajtóban olvasni, hogy a rendszerváltás után Kiskunlacháza csődölt be elsőnek. Ugye itt jön sajnos szoba az első kérdés amiért itt jár a szennyvizünk, a falú nem tudom hány százaléka készült el a többi ugye meg eltűnt!! A másik dolog a fák kérdése, ugye bár a reptéri fák 99%át a régi elődök (KM) ciklusban lett értékesítve ha jól tudom ott nem kapott egy kiskunlacházi lakos se belőle, fát se pénzt se:))))) A maradék 1%talán ami megmaradt azok a fák elszáradtak, vagy kipusztultak és ezek a fák lettek a Kiskunlacházi rászoruló idős embereknek szétosztva!! Végre ezekre az emberekre is gondolt valaki, nem csak az igen tisztel Kiskunlacházi CIGÁNY LAKOSOK, DISZNÓTORÁRA!!

Igen is nekünk egy ilyen Polgármester kell mint Dr Répás József

Aki tesz is a Kiskunlacházáért , mert akárki akármit mond,a eltelt 4 év alatt igenis a falunk, épült és szépült!!!

Lacházi Blogolvasó 2011.01.17. 20:22:25

Kedves Mad Max!

A mondókád eleje nagyon jól kezdődik. Azután bele esel abba a hibába, hogy elkezded provokálni a másik oldalt.

Szerinted ezzel meg tudod győzni őket? Azt hiszed, hogy ezeket a szólamokat nem hallották már ezerszer, és nem tudják rá elmondani azokat a sablonokat, amiket te hallottál már ezerszer?

Ha tényleg az a célod, hogy az emberek ne állítódjanak szembe egymással, akkor vitatkozz csak arról, aminek értelme van.

Én így gondolom. Azt hiszem, hogy azzal csak nyerünk, ha nem a földbe döngöljük a másikat azért, mert mást gondol, hanem meghallgatjuk, ha ő is meghallgat minket, és megpróbálunk közös álláspontra jutni, ha lehet.

Ha nem, akkor sem gyűlöljük, mert lehet, hogy legközelebb már jobban sikerül.

Jodamester 2011.01.18. 08:43:58

@Mad Max: A fakihordás és a disznótor között az a legfőbb különbség, hogy az utóbbi nem történt meg.
A fakihordással nem az a probléma, hogy az elesett és segítségre szoruló emberek fát kaptak, ez a jó oldala, és akik csinálták azoknak hála érte. A gond az, hogy úgy lett kivitelezve, hogy akarva-akaratlanul egy párt jutott kampánylehetőséghez az önkormányzat vagyonának segítségével. Ez nem jó.
Mind a kettőben közös, hogy az itt vitatkozók olyan mítoszokkal egészítik ki, amely alkalmas emberek lejáratására.
Nekünk kéne okosabbnak lennünk, azzal mi nem sokat nyerünk, ha egy politikus, még ha a szívünkhöz közel is áll úgy javít a helyzetén, hogy a vetélytársa népszerűségét rontja. Ezt is helytelenítem.
Ne bélyegezzünk meg senkit olyannal, amit nem követett el!
A képviselőinktől azt várjuk, hogy úgy hozzanak döntést, hogy először hallgassák meg a választóikat, aztán kérjék ki minél több, lehetőleg kívülálló szakember véleményét, majd hallgassanak a szívükre, az eszükre és a lelkiismeretükre.

Tabuk nélkül 2011.01.18. 09:43:11

Kedves Eszter!

Látom, kezd értelmesebb és emberibb mederbe terelődni a beszélgetés. Annak reményében, hogy ez így is marad feltennék pár kérdést, ha már te is visszanyúlsz a választásokhoz.
Arról még nem esett szó, hogy egy párt, jelen esetben a FIDESZ, és annak is a helyi csoportja, mi alapján választ polgármester-jelöltet. Tavaly az FIDESZ jelöltje Dr. Répás József volt, aki tudtommal nem tagja a FIDESZnek, miután a 2006-os kampányban kilépésre szólították fel. Mi alapján esett őrá a választás? Ti ajánlottátok fel a támogatásotokat vagy ő keresett meg benneteket? Hogyan valósul meg az együttműködés a testületi munka során a helyi szervezet és a polgármester között? Mi az oka, hogy egy ilyen nagy településen a FIDESZ csak 5 képviselő-jelöltet tudott állítani, közülük is többen nem ütötték meg azt a szintet (bocsánat, hogy ezt írom, de ugyanez volt igaz más pártra is sajnos), ami elvárható lett volna. Mi a probléma, és miben látod a megoldást?
Mi az oka, hogy helyi fidesz tagok szerint a szavazás éjszakáján a FIDESZ csapatának egy része (Konkrétan Téged és családodat említettek) Foki Vilmosnak és Balogh Zoltánnak szurkolt. Történt-e megkeresés a FIDESZ részéről ezen urak felé képviselő-jelölti, illetve polgármester-jelölti felkérésre?
Előre is köszönöm a pontos és korrekt válaszokat!

lucifer1 2011.01.18. 11:39:55

@Jodamester: Kedves Jodamester! Bölcsen szólt. Látszik a több ezer év ami már elszállt a feje fölött.

Tabuk nélkül 2011.01.18. 14:23:50

@Jodamester:
Tisztelt Jodamester!

Önnél a 10 pont: "A gond az, hogy úgy lett kivitelezve, hogy akarva-akaratlanul egy párt jutott kampánylehetőséghez" Tehát már megint a politika... Csak azért, mert egy párthoz tartozó emberek segítettek idős, szegény embereken, betámadta 4 képviselő az akciót. Inkább fagyjon meg az a pár nyugdíjas, de nehogy már a Jobbik szerezzen néhány szimpatizánst. Ez nagyon-nagyon szomorú. Ezért tart itt ez az ország és benne Kiskunlacháza. Inkább örülnünk kellene, hogy vannak még olyan emberek ebben a feluban párthovatartozástól függetlenül, akik szabadidejükben nekiállnak fát vágni és kihordani rászorulóknak. A legszomorúbb az egészben pedig, hogy képviselők, a szociális bizottság tagjai akarnak most mindezért keresztbe tenni. Na nem nyíltan, őszintén! Nem azt mondják, hogy azért van ez egész, mert a Jobbik.... Inkább betámadják a polgármestert, mert az mégis jobban néz ki.
Javaslom, hogy jusson eszükbe helyi baloldali és jobboldali képviselőknek is, hogy hasonló akciókat hajtsanak végre! Van még rászoruló bőven. Így is lehetne szimpatizánsokat szerezni, nem csak úgy, ha másokat mindenáron le akarnak nyomni.
Disznótort is lehetett volna tartani nyugodtan, senki nem gátolta meg Szabó képviselő urat, és Diamant doktort, hogy vágjanak. Miért nem vágtak? Nem másra kell mutogatni, és mást kikezdeni, hanem cselekedni kell! Vagy nem erre esküdtek fel a tisztelt képviselő urak, hölgyek?

Jodamester 2011.01.18. 15:33:18

@Tabuk nélkül: Kedvesem!
Mi értelme annak, hogy újabb mítoszokat gyártsunk? Úgy gondolom, hogy ha a polgármester úrtól nem csak az az egy párt értesül, hogy fát lehet vágni, valószínűleg nem hagyják ki ezt a lehetőséget. Mégegyszer hála nekik, hogy jelentkeztek, és a munkát elvégezték. A polgármester úr lehetett volna egy kicsit körültekintőbb, az ő feladata sem az, hogy mérgesítse a viszonyt, neki kell majd szövetségeseket keresnie a döntéseihez, ezek után a saját dolgát nehezíti.
Nem, az embereknek semmiképp sem kellene megfagynia szerintem a legtöbb képviselő szerint. Egyes képviselők szerintem ha tudják, hogy lehet segíteni, akkor segítenek. Segítettek az élelmiszerosztásban is. Nekik is hála érte.
Viszont sok képviselőt nem láttam még ilyen alkalommal sehol.
Összegezve: Ha valaki segíteni akar, akkor engedjék meg a számára, hogy segíthessen. Én is szívesen segítenék, ha tudnám, hogy miben lehet. Az emberek elesettségét pedig senki ne használhassa fel politikai célokra, nem épp illendő dolog. A Jobbiktól nem sajnálom azt a néhány szavazatot, amit így szereztek, végül is megérdemlik, de próbálok a másik oldal fejével is gondolkodni. Úgy látom, hogy vannak hibák mindkét helyen. El kéne fogadni, hogy attól mert valaki nem azt csinálja és gondolja, amit én, még szerethető akkor is, ha pillanatnyilag a saját politikai céljaimra nem tudom felhasználni.
Nem vagyok egyik oldalnak sem a védőügyvédje, csak szeretném, ha mindkét "oldal" odafigyelne az "ellenség" értékeire is, és nemcsak a hibáira.
Erre kérném Önt is a hozzászólásaiban, kár a feszültséget tovább szítani, annak gyümölcsöző eredménye úgysem lesz.
Mindemellett mélységesen egyetértek Lacházi Blogolvasóval, és bízom a galamboseszter.blog.hu megújulásában és színvonalának emelkedésében.
További szép napot!

tiborc89 2011.01.18. 15:36:00

Képviselő asszony!!!
Moderálgatunk? Moderálgatunk?
Mivé lesz így a fene nagy demokrácia??? A tegnap délutáni hozzászólásom Urszulának valahogy eltűnt!!!
Mivel olyan nagy harcosa a demokráciának, vélhetően csak merő véletlenségből törölte le, de sebaj, most pótolom..
ha kell óránként...
A telefonszámot kegyeleti okokból kivettem...
@Urszula46: Kedves, drága és egyetlen Urszula46 - alias - kecskefészek - alias - házykakas - meg még nemtudni hány név alatt fogsz szart keverni ebben a lepusztult faluban. Megígérhetem neked, hogy figyelemmel kísérlek és, ha a neved most nem is írom ide, azért egy telefonszámot megadok, ahol kellő információkhoz juthat akit érdekel. xxxxxxxxxxx
Itt tényleg csak pár alattomos ember osztja az észt?! Pl. Nagy István65 - alias- GY.M. Szerintem rosszul döntött a falu, mikor nem őket választotta meg képviselőknek, mert ez egycsapásra kirántotta volna Lacházát a szarból - a hajánál fogva, ahogy itt kedves Háry szaktársak előadják, habár akkor meg nem tudnának kiket gyalázni, meg fikázni, mert ugye házinyúlra azért mégse lövünk. Így aztán marad az információátadás - amúgy névtelenül és sunyin, spicli módjára, mint a régi szép időkben. Mindegy, hogy igaz vagy nem, csak kellően undorító és mocskos legyen. Csakhogy ez már nemigazán működik manapság, mert a fagyi bizony visszanyal. - néha csontig.
Kérdezősködtem a faluban....
Lássuk hát a híreket:
Kirúgták Alexkát a sportcsarnokból, lehet hogy még azóta is repül, de nem a "szakértelme" miatt, hanem SZtRkével történő hancúrozásának és vetkőzőspókerjátékának következményeként, de úgyse találják ki, hogy ki miatt kellett mennie... - mert szegény a hírek szerint azóta is többet részeg, mint józan, de ez szigorúan csak rosszindulatú pletyka ám, mint azis, hogy krasznán reggelente olyan ágyakban ébredt ahol az ágymelegítőknek a nevét sem tudta. A peregi ovodás buli meg több éves sztori, de jól hangzik. A mezőőröknél meg, ha azt a "kiváló" dolgozót védi, akinek a többiek szégyenére a felderítési aránya nulla, és a pletykák szerint leadja a drótot a tolvajoknak, hogy mikor hova érdemes menniük, ráadásul a számonkérését, sőt vizsgálat megindítását is elszabotálták egyes képviselők - és ezekről még dokumentációk is vannak - akkor hogyis van ez?
A zsoltika most mért nem szörnyűlködik és ír okosakat?
A szarul dolgozó segédmunkásoknak meg mégsem adhatják a munka érdemrendjét a hozzávaló mócsingokkal.
Szerettem itt lakni és sajnálnám, ha néhány tróger tönkretenné az egész település jövőjét a köz érdekében útálkozva, szépen becsomagolva és masnival átkötve a szart, csak azért, mert répásnak buknia kell, ha rámegy is a falu. A sok okos meg csak bontogatja és nem akarják tudomásul venni, pedig már messziről bűzlik.
Aztán majd ha már meg is kóstolták felháborodva számonkérnek, hogy nem ezt akarták... Ha továbbra is
nem az érdembeli vita hanem a mocskolódás lesz a téma itt, megígérem, hogy az összes nicknevet fel fogom fedni... - még a brazil anonimeket is. - és pusziltatja P.Laci tanárbácsit egy megbuktatott infós.

Tabuk nélkül 2011.01.18. 17:49:21

@Jodamester:
"Úgy gondolom, hogy ha a polgármester úrtól nem csak az az egy párt értesül, hogy fát lehet vágni, valószínűleg nem hagyják ki ezt a lehetőséget. "
:))) De hisz tudják! Mikor volt az az ominózus fakivágás? Egy hónapja? Azóta jelentkezett valaki még fát vágni? Disznót vágni? Stb?

JobbikLacháza 2011.01.18. 17:53:07

Egy ideje figyelemmel kísérem a blogot, melyre ismerőseim hívták fel a figyelmemet. Elismerésem és tiszteletem Galambos Eszternek, amiért létrehozta, mert maga az ötlet nagyon jó, és szívesen látnám Kiskunlacháza honlapján is, de csak nyíltan, arccal és névvel, becsületes ember módjára. A gyalázkodó, nevenincs embert soha nem a jószándék vezérli. Itt is az a probléma, hogy néhány rosszindulatú embertársunk lezüllesztette egy szégyenletes szintre. Nem kívánok aktívan is részt venni az itt zajló értelmetlen és elfogult szócsatákban, és ezután sincs szándékomban, de mivel a helyi Jobbikot, már többször is szóbahozták, úgy illendő, hogy reagáljak az itt elhangzott téves, vagy tudatosan elferdített észrevételekre. A decemberi „faosztással” kapcsolatban a kiskunlacházi jobbik elnökeként az alábbi tájékoztatást adom. December elején tagsági javaslatra felvetődött, hogy karácsony alkalmával segíteni kellene a magányos és idős falunkbéli embereken. Mivel anyagi forrásaink nem teszik lehetővé élelmiszercsomagok osztását, megkerestük a település polgármesterét (jelenleg Dr. Répás József) együttműködésre kérve, hogy a reptér területén lévő kiszáradt ill. balesetveszélyes fák felhasználásával az ünnepekre való tekintettel segítsünk az arra rászorulóknak, amit a helyi Jobbik ötleteként, (csendben jegyzem meg, ez senki másnak eszébe sem jutott) KISKUNLACHÁZA LAKOSAINAK AJÁNDÉKAKÉNT, (nem pártadományként) a gárdistákból és jobbikosokból alakult Szebb Jövőért Polgárőrség kivitelezésében bonyolítottunk le. Az önkormányzat képviseletében a Kiskunlacházi Családsegítő Szolgálat által javasoltak névsora szerint Pfeifer Richárd mezőőri csoportvezető felügyelete mellett került sor tízegynéhány kiszáradt és narancssárga X-el jelölt fa kivágására, melyet a Szebb Jövőért Polgárőrség önkéntesei szabadidejüket feláldozva, saját szerszámaikkal, térítésmentesen és saját költségükre végeztek többezer kiskunlacházi képviseletében. A kitermelt fát két napon, december 21-én öt fuvarban, tíz címre, valamint január 6-án 8 fuvarban tizenhat címre szállították a megadott lista alapján, fejenként kb. 5 mázsa mennyiségben, saját kisteherautóval, saját költségre. A huszonhat címet itt nem kívánom nyilvánosságra hozni, de bárkinek részletes tájékoztatást adok, ha kéri. Meg tudom mutatni azokat a köszönőleveleket is, amiket némelyikőüktől kaptunk. Ugyanúgy segítettünk, mint eddig mindig is tettük az árvíznél is, az iszapkatasztrófánál is, és ezután is fogunk, csupán emberségből és önzetlenül. Jártunk olyan házakban, ahol napok óta nem gyújtottak be, vagy ahol a gyógyszert sem tudják már kiváltani, vagy ahol nincs már villany sem. Ahol napok óta rántottleves a főétel. És ez a fotelból a TV előtt soha nem élhető át. Aki már látott könnycseppet összeroppant férfiember szemében, akinek egész élete értelmét vitte el az ár, vagy belenézett abba a szempárba, melyből sugárzik a kétégbeesés, mert a vörösiszap egy pillanat alatt földönfutóvá tette, vagy megtapasztalta a néma hála felé áradó hullámait, mert ezekre nincsen szó, az soha nem felejti el, hogy segítsen ha tud, mert EMBEREK vagyunk. Emberek, akik segíthetünk, csak akarnunk kell. Ezért fájó számomra, hogy egyes érdekkörök mindenáron politikai érdekeket magyaráznak a segítő szándékba. Különösen fájó, ha ezt helyi képviselőink teszik, ráadásul a szociális bizottság tagjaiként Petőné Horváth Éva, Dr Szabó Attila, Foki Vilmos, valamint Balogh Zoltán képviselők, akik 13 pontos beadványukkal követelnek magyarázatot ezzel kapcsolatban. (érdekességképpen pl. a 8. pont: „A munkát végzők részesültek e balesetvédelmi felkészítésben, a balesetvédelmi jegyzőkönyvet aláírták-e?” vagy 12. pont: „Az önkormányzat az előírt határidőben eleget tett-e bejelentési kötelezettségének az Erdészeti Hivatalnál?”) Az lehet,.hogy intelligenciában nem érhetek fel hozzájuk, hiszen sem orvos, sem tanár nem vagyok, de szégyellem magam helyettük a kiskunlacházi lakosok előtt. Mert egy képviselő tájékozódjon és képviseljen, majd döntsön, de sohase „tartózkodjon” (max. otthon) hiszen ezzel saját szavazóit csapja be, akiket képviselnie illene. Végezetül pedig, vállalja felelősséggel a döntéseinek a következményeit, hiszen ezt ígérte a rá voksolóknak. Tisztelettel: Németh Attila a kiskunlacházi Jobbik elnöke

Jodamester 2011.01.18. 21:46:16

@Tabuk nélkül: Ha nekem tette fel a kérdéseket, nem mindegyikre tudok válaszolni.
1. Az Önt követő hozzászólásból: december 21, január 6.
2. Kevesebb.
3. Nem tudom.
4. Nem tudom.
Félre ne értse, nem akarok kötözködni Önnel, de egyáltalán tudják-e, hogy nekik is szabad lenne?

Jodamester 2011.01.18. 22:11:49

@JobbikLacháza:
Tisztelt Uram!
Köszönöm, hogy konkrét tényekkel is ellátta az itt sötétben tapogatózókat. Én is csak az itt és a faluban terjedő, különböző eredetű pletykák alapján szereztem tudomást az esetről.
Szeretném megköszönni Önöknek azok nevében, akik részesülhettek a falu segítségében Önök által! Biztosan jó helyre és jókor érkezett az Önök segítsége. Azt is megértem, hogy sérelmezik, hogy az Önök jócselekedeteit megkérdőjelezik.
Mivel én mindenkiben a jót próbálom meglátni, megkérdezem: nem vakítja-e el Önöket a sértődöttség amiatt, mert mások esetleg magyarázatot követelnek, holott Önök úgy érzik, hogy csak a jószándék vezette a tetteiket, amit egyébként én nem kérdőjelezek meg.
Biztos-e az, hogy az Ön által megemlített képviselők mindegyikét csak a rossz szándék vezérli?
Nem lehetséges az, hogy némelyek csak azért hívták fel a vélt hiányosságokra a hibát, mert pl egy az önkormányzat területén bekövetkezett baleset esetén, ami fakitermelés esetén azért előfordulhat, az önkormányzat viseli a felelősséget. Esetleg szeretnék azt elérni, hogy ha újabb olyan önzetlen jelentkező akad, aki szeretne hasonló segítséget nyújtani, ezek a hiányosságok már ne következzenek be. Elképzelhető, hogy tévedek, de miért ne engedjem meg magamnak azt a luxust, hogy Önökről is és róluk is értékes dolgokat tételezhessek fel.
Ha ennek a blognak az összes hozzászólását végigolvassa az ember, egy komoly dologra lehet figyelmes. Pillanatok alatt összegyűjthetünk akár a polgármesterünkről, akár a képviselőkről legalább 10-12 rossz tulajdonságot, vagy cselekedetet, jót pedig szinte egyet sem. Ennyire rosszul állnánk. Ezen a blogon mindenképp. Pedig én meg vagyok arról győződve, hogy mindegyikük értékes ember, hiszen mindegyikük legalább 900 lakos bizalmát élvezte a választásokon. Ha nem lenne bennük semmi érték, akkor ez nem így történt volna. Kérem Önöket hogy próbálják megtalálni a másikban is az értéket, és kérem azokat a képviselőket, akik ezt a blogot olvassák, hogy Önökben is ebben, és az ehhez hasonló ügyekben először az értéket keressék.

kotnyeles pocok 2011.01.19. 10:20:28

@Tabuk nélkül: Bár én csak egy olvasó vagyok, szerintem a válasz egyszerű arra a kérdésre, miért nem kerültek be többen a fideszes jelöltek közül.
1. nem tanárok/tanárgyerekek
2. nem orvosok
Sajnos Kiskunlacháza lakosságának évtizedek óta elsődleges szempont ez a választások során. Hogy kéne műszaki szakember esetleg, aki hozzá tudna szólni a szennyvízberuházáshoz? Vagy jó lenne a pénzügyi hozzáértés testületbe? Ó, az nem számít, hiszen egyik se tanítja a gyerekemet és nem ír fel a mamának gyógyszert se, minek az az önkormányzatba? Majd a tanárok és orvosok csodát tesznek... ;)
És ezt most nem azért írtam, mintha a testület jelenlegi tagjaival emberileg bármi problémám akadna, csak a szakmai hátteret hiányolom, ami a döntések során igen jól jönne. Változatosabb összetételű testületre lenne szükség, amiben van tanár és orvos is persze, de elfér mellette a mérnök, a közgazdász, a környezetvédelmi szakember és gazdálkodó/vállalkozó is!

A másik szomorú dolog a Pereg-Lacháza kérdés. Hiába vertek mindenkit több tíz-száz szavazattal a két-három peregi választókerületben a Fidesz peregi jelöltjei, ha a nagyobb lélekszámú lacházi kerületekben esélyük sem volt. Így állhatott elő a szomorú helyzet, hogy a község egyik felét senki sem képviseli "hazai szívvel".

Tabuk nélkül 2011.01.19. 10:45:48

@kotnyeles pocok:
Sok mindenben egyet értek az ön által leírtakkal. Kevés szó esik róla, pedig elég nagy baj, hogy a testület összetétele elég egyoldalú. Főleg a műszaki, pénzügyi végezettség lenne a fontos. További probléma, hogy sok az olyan képviselő, akinek ez az első ciklusa, és korábban sem vett részt semmilyen formában a testület munkájában. Olyan alapvető hiányosságok vannak, hogy rengeteg idő megy el, míg képbe kerülnek. Név nélkül: van olyan képviselő, aki azon a szakterületen, amit rá bíztak / aktívan részt vesz (szennyvíz)azt sem tudja, hogy hívják a céget, aki vagy 5 éve a pályázatokat írja, vagy ki az, aki a tervezést végzi. Bizottsági munkával, a testületi döntések figyelemmelkisérésével ez kiüszöbölhető lett volna.
Sajnos a peregi-lacházi képviselők aránytalansága már hagyomány. :( Az előző testületben sem volt peregi.
Abban viszont lehet, hogy félreértett, hogy én nem azt kifogásoltam, hogy miért kevés a FIDESZes a testületben, hanem, hogy miért tudott kevés jelöltet állítani a párt. Ebből az 5 emberből is max. 3 az, akinek a tudása, fellépése olyan, hogy nyugodt szívvel szavazott rájuk az ember. (Kátai István kimaradását fájlalom, hiányzik a pénzügyi képzettsége, nyugodtsága stb.)4 éve volt (már nem emlékszem pontosan) 8 jelöltje a pártnak, abból bekerült 6. Pedig közülük egy tanár és orvos sem volt. Mi történt a helyi szervezettel? Vagy csak én érzem úgy, hogy gondok vannak?

Tabuk nélkül 2011.01.19. 10:50:59

@Jodamester:
Tudják. Mennyivel emberibb lett volna, hogy ha nem nekiesnek a Jobbiknak és a pm-nek, hanem azt mondják, hogy akkor mi is osszunk fát, vagy csináljunk bármi mást, amivel mi is szimpatizánsokat gyűjthetünk.
Ennyi erővel a Szabó-féle faosztásnak is nekimehettek volna ugyanazzal a kifogással: Szabó Attila, az önkormányzat vagyonának segítségével akar poltikai előnyhöz jutni. Mégsem tették. Miért? Vajon az a fakivágás le lett papírozva, vannak fényképek, dokumentumok, volt balesetvédelmi oktatás stb?
Nekem is az a véleményem, hogy mindenkihez jóindulattal kell hozzáállni először, csak néha kilóg a lóláb. :(

kotnyeles pocok 2011.01.19. 11:05:36

@Tabuk nélkül: Szerintem nem volt rossz az alapötlet, hogy csak 5 jelöltet indítanak, hiszen várható, hogy egy választó nem csak párt szerint szavaz, így az 5 mellé befértek az esetleges favoritok is minden szavazónak. Kár, hogy nem vezetett az elgondolás eredményre.

Kátai Istvánra az a pár szavazat nagyon hiányzott, mögötte a képzettségén túl sokéves bizottsági munka és tapasztalat is áll. Újabb csalódás volt nekem, mikor megtudtam, hogy a mögötte végzett Tóth Imrét kérték föl alpolgármesternek, és ahogy hallottam többektől, Kátai urat meg sem keresték ez ügyben. Pedig úgy lett volna demokratikus és korrekt mégiscsak több szavazatot kapott, és pont a pénzügyi vonalat erősítené, amire nagy szükség lenne...

A Fidesz jelöltjei közül nekem sem nyerte el mind a tetszésemet, de hát ez ízlés dolga. Ha már itt tartunk, a jelenlegi testületből se sokan felelnek meg az én ízlésemnek. A lényeg, hogy kaptak esélyt a bizonyításra, meglátjuk, mire mennek vele.

Jodamester 2011.01.19. 11:20:53

Tisztelt kotnyeles pocok!
Sok tekintetben igaza van. De a választás már így alakult. Miért ne adjuk meg az esélyt a megválasztott képviselőknek ahhoz, hogy ők maguk keressék meg a szakembereket kérdéseikkel? Ha pedig mégsem tennék, akkor jön a szakemberek felelőssége. Ha valamihez értenek, akkor ajánlják fel a segítségüket a köz javára, nem csak fakihordással és élelmiszerosztással lehet a közösségnek segíteni. Nem szabad csak azért megtagadni a közösségtől a segítőkezet, mert a közösség nem őket választotta a képviselők közé. A jelenlegi képviselők valamiért kiérdemelték ezt a bizalmat, ha segít, akkor lehet, hogy ő is ki fogja érdemelni. Ha pedig a jelenlegi képviselők a segítő kezet félretolják, ajánlja fel újra és újra. Legyen a képviselők felelőssége a segítség elutasítása.

Kedves Tabuk nélkül!
Jó Önnel itt polemizálni, bár néha érzek Önben egy nagyfokú sértettséget és megbántottságot. Bízom abban, hogy ez idővel enyhülni fog, hiszen ha haragszunk valakire, azzal nem annak ártunk a legjobban, akire haragszunk, hanem saját magunknak, mivel haraggal lesz teli a szívünk és a lelkünk. Elnézést, ha tévedek az Ön megítélésben.
A felvetett gondolatokra. Valószínűnek tartom, hogy az említett csoport sem politikai haszonszerzés céljából fogott volna hasonló akcióba. Az említett csoport két tagjának a vallási meggyőződésével is valószínűleg ellentétes lenne, amennyire ismerem őket. De ahogy megtudtuk, a Jobbikot sem ez vezérelte, és ez nagyon jó.
A "miért" kérdésére én csak ennyit tudok felelni. Részletesebb, kimerítőbb válaszért talán hozzájuk kéne fordulni, az semmiképpen nem jó, hogy a kérdést esetleg Ön válaszolja meg helyettük, mert az valószínűleg csak további gyűlöletet szülhet. A második kérdésére érdemi választ nem tudok hozzáfűzni, itt is az illetékeseket javaslom kérdőre vonni.
Az utolsó állítása viszont elég paradox. Sosem érettem az olyan állításokat, ahol az összetett mondatban kimondunk egy nagy alapigazságot, és utána a második részben egy ártalmatlan "de", illetve "csak" beszúrásával azt mindjárt tagadjuk is.
Az igazságról mindig tudni kell azt, hogy nem attól függ, hogy ki mondta, még csak attól sem, hogy hányan mondják, és attól sem, hogy milyen gyakran. Egyetlen tudományos tétel bizonyítása sem történik úgy, hogy azt állítják, hogy legalább kétmillió embernek ez a véleménye, és akkor igaznak kell lennie.
Ha a világot csak a saját szemüvegemen keresztül nézem, és nem próbálok mások helyzetébe bele sem gondolni, akkor arra is gondolhatnék, hogy tőlem függ a Nap járása, hiszen mindig akkor kel, amikor én kelek, és mindig akkor nyugszik, amikor én nyugovóra térek. Pedig ez nyilvánvalóan nem igaz.

kotnyeles pocok 2011.01.19. 11:31:50

@Jodamester: Szándékosan írtam az ízlésemről, hiszen az teljesen független sokszor a józan észtől. Ha nekem nem tetszik valaki, attól még lehet az a világ legjobb képviselője is, nem igaz? Neveket szándékosan nem írtam, és ezután is csak kedvezően fogok bárkit is megemlíteni. Az esély jelenleg is a képviselők kezében van, a mi beszélgetésünk ezen a blogon semmiféle remek lehetőséget nem üt ki a kezükből.

Az, hogy ki és milyen munkát áldoz föl a szabadidejéből a köz javára, teljesen magánügy, ezért nem kérhető senki számon. Sem azért, mert túl sokat, sem mert túl keveset tesz - a mi szemünkben legalábbis.

Tabuk nélkül 2011.01.19. 13:32:31

@kotnyeles pocok:
Nem értem, miért kellene annak lennie az alpolgármesternek, aki a 9. helyen végzett. Alpolgármester bárki lehet, nem feltétel hozzá a választáson való indulás. Kátai István szakértelmére biztosan számítanak a testületben. Nagyon a ciklus elején vagyunk, ne tegyünk elhamarkodott következtetést, miszerint ha eddig nem kérték fel semmilyen poszt betöltésére, nem is fogják. Biztos van olyan terület, ahol jobban elkél a segítsége, jobban tudja kamatoztatni képességeit, mint az alpolgármesterség.

Tabuk nélkül 2011.01.19. 13:45:20

@Jodamester:
A sértetteségre és megbántottságra tett célzását sajnos nem tudom mire érti...
Még véletlenül sem válaszoltam meg helyettük a kérdést. Sőt, nagyon szeretném, ha ők adnának rá választ. Akár itt a blogon. De nem tudom, feltűnt-e Önnek, hogy 2 napja kb. 3-an polemizálgatunk itt... Gondolja, hogy hirtelen se Galambos Eszter, se Szabó Attila, se Foki Vilmos, se Petőné nem olvassa a bejegyzéseket?
Ha úgy kezdődik egy mondat, hogy: Szerintem, vagy Nekem az a véleményem, akkor nem beszélhetünk alapigazságról, hiszen pont azért kezjük így a mondatot, hogy hangsúlyozzuk, ami saját véleményünkről van szó, amit nem biztos, hogy más is oszt. De ha úgy kezdtem volna a mondatot, hogy: Mindenkihez jóindulattal kell hozzáállni, az sem axióma. Ki így áll hozzá az emberekhez, ki amúgy.
De amit az alapigazságokról leír, az teljesen rendben van. :)

Galambos Eszter 2011.01.19. 14:00:09

@Tabuk nélkül: Tisztelt Tabuk nélkül!

Köszönöm a sok hozzászólását, nem tűntem el, csak így hét közben eléggé elfoglalt vagyok, és részletesen válaszolni minden kérdésre ilyenkor nincs időm. Azt tudom Önnek (Önöknek) ígérni, hogy a blogon felhozott felvetésekre legkésőbb hétvégén igyekszem válaszolni, addig türelmüket kérem!

Jodamester 2011.01.19. 14:48:41

Tisztel kotnyeles pocok!

Gondolatai első felében teljesen igaza van. A második esetben már attól függ, hogy kinek milyen a világnézete. Etikailag én annak a híve vagyok, amit egy nálam sokkal bölcsebb Ember már nagyon régen kimondott: a gyertya nem arra való, hogy a véka alá rejtsék, hanem, hogy világítson. Ha valaki valamiben tehetséges, akkor szerintem az nem rejtegetendő dolog, hanem a közösség javára felhasználandó.

Jodamester 2011.01.19. 15:03:54

Kedves Tabuk nélkül!

Csak próbáltam megérteni, hogy miért próbálja saját maga megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyekre, mint most Ön is leírja várja a választ. De van egy olyan érzésem is, hogy örülne annak, ha örökké csak várni kellene rá, mert akkor tovább lehetne haragudni azokra, akik nem válaszolnak nekünk.

Én bízom abban, hogy a várt választ, ha nem is esetleg itt, de megkapjuk, és bízom abban is, hogy a blog jobb érzésű része azokban a válaszokban is a másik ember igazságát fogja keresni, nem pedig azt, hogy mibe lehetne már megint újra belekötni.

Sokat változott a blog színvonala az utóbbi néhány napban, szerintem ennek köszönhető az is, hogy a Jobbik elnöke is hajlandó volt leírni a saját véleményét. És lám senki nem állt neki, hogy azonnal szétcincálja a mondatait. A szavak mögötti embert látták meg. Ez nagyon jó.

Ha most politikai életünk többi szereplője is ezt a hozzáállást tapasztalja, nem pedig azt, ami néhány napja itt még javában zajlott, akkor lehet, hogy szóba állnak velünk, és még normális párbeszédet is tudunk velük folytatni.

Őket is szeretném megkérni, ha csak indulatok keltése, harag és gyűlölet kiváltása céljából jönnének ide, akkor inkább maradjanak távol. Így talán kialakulhat itt is valami rendkívüli.

Újra csak szeretnék köszönetet mondani Lacházi Blogolvasónak, mert újra elolvasva a hozzászólásokat talán ő volt az, aki kimondta azt, hogy elég volt.

lucifer1 2011.01.19. 16:42:55

@kotnyeles pocok: Kedves kis pocok teljes mértékben egyet értek az ön beírásával. Pontos a helyzetelemzése, hangneme kulturált. Kátai István neve többször is fölmerült. Érdekes lenne hallani a válaszait. Szerintem ha nem is itt a nyivánosság előtt, hanem személyesen válaszolna is.

zsolt.mozes 2011.01.19. 17:28:10

@Tabuk nélkül: Elnézést hogy kérdezek. Feltűnt az a kijelentés hogy nem ütötték meg a szintet.

Ön meg tudná mondani, hogy mi az elvárás önnél, ami a szint eléréséhez kell?

Elmondom, hogy mi mint Fideszesek miszerint választottunk jelölteket.
Megpróbáltuk a legjobban összeállítani a csapatunkat melyek kritériumai ki mihez ért alapon. Igen lehet, hogy nekem nincs felsőfokú végzettségem, de viszont Istvánnak sincs célirányos szakmai végzettsége.
Mi úgy próbáltuk megoldani azokat a problémákat, amik ez idáig sajnos jellemezték a képviselő testületet, hogy mint szakmai tudásunk összehangolásával egymást kisegítve hozni döntéseket.
Ezen mit értek?
Például én és Ferenc az építő iparban valamint a beruházások lebonyolításában vagyunk jártasak István a pénzügyben Mihály a mezőgazdaság és környezetvédelem Eszter a jogban. Ez a sokszínűség, ami minket jellemez megoldást nyújthatott volna, hogy ne csak egyfajta szemlélettel nézzünk, egy problémát hisz van egy közmondásunk több szem többet lát. Valamint nem mindig a rövidebb út a járható. Tehát hogy mi szerint választott a FIDESZ az ez lenne. Mert tudjuk jól ahhoz, hogy egy munka jól menjen mindenkinek a rábízott munkáját kell elvégeznie a teljes hozzáértésével és tudásával
Valamint az hogy miért csak 5 fő lett hát az így alakult. Ennek is van egy sajátos története, ami sajnos a végén már tragikomikusra sikeredett. Nem hiszem, hogy ebben a kérdésben nekem kellene válaszolnom erre Eszter fog reméljük.
Még egyszer elnézést hogy beleszóltam a kérdésbe.

zsolt.mozes 2011.01.19. 17:46:30

@lucifer1: Hozzá szeretném én azt is fűzni miszerint István 8 évet húzott le külsősként. Valamint azt is hozzá teszem, hogy külsősként a beleszólása a pénzügyekbe annyi, mint amennyit beleszólunk az önkormányzat pénz ügyeibe mindannyian. Tehát semmi.
Én személy szerint meg döbbentem, hogy a Kiskunlacházai lakosok nem vették figyelembe azt a kivalló, sőt meg kockáztatom profizmussal is vetekedő tudást, ami a mi falunknak kellene a pénzügyek helyre tételében az önkormányzatnál. Mert vajuk be azért más községekben elmehetnénk tanulni munkafegyelmet és morált egyaránt önkormányzati szinten. Itt nem a dolgozókkal van probléma hanem az egész rendszerrel és annak működésével.

lucifer1 2011.01.19. 19:23:25

@zsolt.mozes:Tisztelt mózes úr! Nem tudommiregondolt mikor azt monta: " de viszont Istvánnak sincs célirányos szakmai végzettsége." Tudomásom szerint Kátai Istvánnak gépészmérnöki, közgazdasági és könyvvizsgálói diplomája van. Lehet hogy van még más is a tarsolyában amiről én nem tudok.

Jodamester 2011.01.19. 22:15:41

@zsolt.mozes: Sok igazság van abban, amit mond. Elképzelhető, hogy az egymással harcoló képviselőink közé valóban egy békítésre képes, szorgos szakemberre lett volna inkább szükség külső alpolgármesterként. Félő, hogy Tóth Imre úr személye jobban meg osztja őket és így mindnyájunkat.

Tabuk nélkül 2011.01.20. 11:13:13

@zsolt.mozes:

Kedves Zsolt!

Nyudodtan kérdezhet, hiszen tulajdonképpen ez egy beszélgetés. Hogy nálam mi az elvárt szint? Például, hogy legyen képben az önkormányzati, testületi munkát illetően. Egy község vezetése nem hasonlít egy cég vezetéséhez, közigazgatási, államigazgatási ismeretek kellnek hozzá. De ez csak az egyik oldal. Mindezt látni kell gyakorlatban is. Ezért írtam, hogy fontos a bizottsági munka, az település életében való aktív részvétel. Persze meg lehet ezt tanulni a képviselőség alatt is, csak ezzel az a baj, hogy közben megy az idő, és addig annyi használható emberrel kevesebb van, ahányan még nincsenek képben. Ezt láthatjuk most is néhány képviselő esetében.
Másik kritérium, hogy olyan megjelenése, szókincse, fellépése legyen egy jelöltnek, hogy ne azért kelljen szurkolnom míg beszél, hogy bele ne süljön a mondanivalójába. Ha már itt tartunk: legyen mondanivalója! A kampányzárókon, nagyon kínos pillanatok voltak mind a FIDESZ, mind a Jobbik esetében. Nem lényegtelen az sem, hogy legyen összhangban amit hivatalosan mutat azzal, amit magánemberként képvisel. Ősszel volt olyan képviselő-jelölt, aki gyakorlatilag azzal, amit úton-útfélen Mari néninek, Pista bácsinak mondott, homlokegyenest elentétben volt azzal, amit a párt helyi szervezete hivatalosan képviselt. Utolsó, de nem lényegtelen szempont: a jelölt magánélete, ha nem is makulátlan, de olyan legyen, ami nem ad okot a szégyenkezésre.
Neveket szándékosan nem írtam, hiszen nem személyeskedni szeretnék, és amiket leírtam, azok nagyon-nagyon szubjektív dolgok. Ez az én véleményem, másik 500 meg lehet, hogy azt mondja, hogy ez a csapat, és benne a jelöltek így voltak jók, ahogy voltak.
Amíg Eszter visszatér, Ön is válaszolhat a többi kérdésre is, gondolom, minden döntésük közös, és a párt valamint a község életében ugyanúgy részt vesz Ön is, mint eddig.

Dr. Répás József 2011.01.20. 15:17:32

Tisztelt Blogolók!
Miután több személy részéről felvetődött Kátai István neve, szeretnék mindenkit tájékoztatni, hogy Kátai István szakértelmét nagyra becsülöm, és természetesen számítok a segítségére a ciklus folyamán. A választások után felvettem vele ez ügyben a kapcsolatot, de sajnos az ő munkaideje és az én elfolglaltságaim még nem tették lehetővé, hogy a terveket személyesen, négyszem közt konkretizáljuk. Amennyiben ez megtörténik, tájékoztatást adok az eredményről.
Az alpolgármester személyéről. Nem azért kértem fel erre a tisztségre Tóth Imrét, mert Kátai istvánt diszkriminálni szeretném. Az alpolgármesteri tisztség megköveteli, hogy az illető hétköznap is elérhető legyen bármilyen előre nem tervezett eseményről, egyeztetésről van szó. István hétköznap csak este 7 óra után elérhető, így úgy gondolom, az ő segítsége, szakértelme leginkább személyes tanácsadó feladatokban kamatoztatható. Említették, hogy Tóth Imre személye megosztó lehet. Igen, ettől én is tartottam, de a testületen belüli kedvező fogadtatás eloszlatta az aggályaimat. Remélem, hogy az ottani vélemény mindenki részéről őszinte volt, és nem kétszínűségből fakadt.

lucifer1 2011.01.20. 17:20:54

@Dr. Répás József: Tisztelt polgármester úr! Ön azt mondja hogy Tóth Imre személyének kedvező volt a fogadtatása. Lehet hogy ez így is volt nem kételkedek benne. Mivel a testület egy része a haveri körbe tartozik így azok bizonyára örültek hogy erősödtek. Akik meg még nem ismerik őt majd megismerik. Akkor kell felmérni a véleményeket. Azt gondolom hogy mivel más személyt ön meg sem próbált elfogadtatni a testülettel, lehet hogy lett volna olyan személy akinek még kedvezőbb lett volna a fogadtatása.

zsolt.mozes 2011.01.20. 17:45:12

@Dr. Répás József: Józsi elmondhatnád az olvasóknak hogy a külsős alpolgármesteri rang mit takar. Menyi beleszólása van vagy hatáskörrel rendelkezik ? Mert tudomásom szerint annyi a hatás köre mint a többi külsősnek.

zsolt.mozes 2011.01.20. 17:47:12

@Tabuk nélkül: Meglehet nézni kik lettek a külsősök. Így lehet tanulni?

zsolt.mozes 2011.01.20. 20:34:48

@lucifer1: Hát igen ez is egy elgondolkodtató felvetés. Ha több jelölt lett volna választási lehetőség is lett volna. Na de sok a volna. :) Ez a hajó már elment.

lucifer1 2011.01.21. 07:10:35

@zsolt.mozes: Mózes úr ha elfogadja az én válaszomat is akkor az a következő: A külsős alpolgármesternek tanácskozási joga van szavazni nem szavazhat. Hatásköre az amit a polgármestertől kap, és a testület azt jóváhagyja. A hatása viszont jelentős,és Tóth Imre esetén ez a veszélyes.

zsolt.mozes 2011.01.21. 10:35:32

Na a következő kérdésem az lett volna a polgármester úr hoz hogy milyen hatáskört adtak neki. Mert a lényeg az egészben ez. Nem a titulusa.

Galambos Eszter 2011.01.23. 12:57:52

@Tabuk nélkül: A választási kampány idején, szeptemberben megjelentettünk egy kiadványt, Választási Hírmondó címen, aminek a végén volt egy írásom "Hány oldal a jobboldal?" címmel. Ebben részletes választ kaphat arra, hogy miért alakult így a jelöltjeink száma. Ha nem olvasta, kérem jelezze, és bemásolom ide a fórumba is.

Azzal viszont nem értek egyet Önnel, hogy a képviselőséget kizárólag olyan személyek gyakorolhatják, akik az önkormányzati munkát illetően már széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek. Ha ez így lenne, akkor a rendszerben nem lenne helye utánpótlásnak, nem lenne helye új szemléletnek, mindig csak ugyanaz a szűk kör mondhatná meg, hogy mit kell tenni (ami így 20 év távlatából biztosan állíthatom, hogy a településnek eddig nem vált maradéktalanul a javára). Ez szerintem kifejezetten káros, aki hosszú időn át ilyen megmondó szerepkörben él, az hajlamos arra, hogy elszakadjon a realitástól, hogy saját véleményét az egyedüli üdvözítőként fogja fel. Sajnos ebbe a hibába néhány kiskunlacházi jelenlegi és volt képviselőtársunk is beleesett.

A magam részéről tehát a változást és a megújulást szükségesnek tartom. A helyi Fidesz előtt álló jelenlegi legfontosabb feladatnak pedig azt tekintem, hogy megtaláljuk Kiskunlacházán azokat a fiatalokat, akik akarnak és tudnak is tenni a jövőben ezért a településért, halaszthatatlan egy új politikai generáció felépítése.
süti beállítások módosítása